nosubject

Information

This article was written on 02 Nov 2010, and is filled under hero's+heroines, history, museumofcoolness, music.

IN HET MUSEUM: ELECTRONISCH AMBACHTSWERK

Zaterdag 6 november na de museumn8 openen wij van <no subject> het museum of coolness in de Kring. Komt langs op deze officieuze museumn8 after!
In voorbereiding deze week mensen die in het museum of coolness horen:

Even een klein geschiedenis lesje…

Er was een tijd, jongens en meisjes, dat electronische muziek niet zo “gewoon” en wijdverspreid is als nu. Begin jaren tachtig pionierden een aantal mensen er behoorlijk op los (met electro, techno en house als gevolg) en toen in de “Second Summer of Love” in 1989 XTC werd  “ontdekt” werd (en is) het een van de grootste stromingen in (jeugd)cultuur ooit.

Destijds was het maar wat moeilijk om tracks te produceren. Alles kwam uit analoge machines die niet alleen schreeuwend duur waren, maar ook behoorlijk complex waren om tot in de finesses te beheersen.

Tegenwoordig kan je met alleen een laptop (met Ableton of Logic) en allerlei plugins heel low-profile een track produceren. Een geweldige ontwikkeling, maar we mogen nooit het “echte” ambachtswerk vergeten.

Alexander Robotnick (zo’n pionier die al sinds 1983 in de (electronische) muziek zit) bracht samen met zijn partner Ludas Pinsky “the Analog Session” uit waarin hij terugkeert naar disco, electro en techno. Het hele album is opgenomen met alleen analoge vintage gear. Ze improviseerden 2 dagen lang in hun studio (die eruit ziet als een machine kamer in een onderzeeër) en selecteerden daar later 9 tracks uit.

En ze filmde het. Geweldig! Electronisch ambachtswerk dat hoort in ons museum of coolness. En wat een tracks ook, drop deze en het publiek wordt gek.

Leave a Reply